Technieken

Ieder kind is uniek. Ieder kind heeft andere noden. Onder het motto 'Alle wegen leiden naar Rome' en 'Vele druppels maken de zee' geloof ik er zelf in dat het combineren van meerdere technieken een juiste aanpak vindt voor elk kind.  

Oplossingsgerichte kindercoaching

We werken met wél is en wél kan.

Door kinderen hun intrinsieke talenten te laten ontdekken (‘wie ben ik nu eigenlijk echt?’), het gebruik van positieve taal en de nodige handvaten kan het kind zijn weg terugvinden en terug in ‘zijn kracht’ gezet worden. Ik ben ik en dat is helemaal ok!

Positieve psychologie is erg belangrijk, wil je verandering teweeg brengen. De kracht zit namelijk helemaal in jezelf.

Kindertherapie

 

Net als volwassenen lopen kinderen soms ook vast in overweldigende emoties, angsten of trekken zich terug in zichzelf,… Veel methodieken in de begeleiding van volwassenen zijn minder of niet bruikbaar in het werken met kinderen. Zij vragen vaak een andere taal, een doe-taal, een voel-taal, een speeltaal, een woordenloze taal,…

Via werkvormen zoals tekenen, schilderen, bewegingsexpressie, ademhaling- en ontspanningsoefeningen, visualisaties, meditatief boetseren, teksten en muziek, oplossingsgerichte oefeningen, zandspel, verhalen, drama, symboolcommunicatie..  geven we de kinderen en jongeren dat steuntje in de rug of de bodem of grens die ze nodig hebben.

Lichaamsgericht traumawerk met kinderen (SE - Somatic Experiencing)

Sommige ervaringen die we mee maken zijn ingrijpend. Soms zo ingrijpend dat we spreken van een traumatische ervaring. Hoe kunnen we hier best mee omgaan? Wat is de impact op ons lichaam? Hoe kunnen we na een trauma terug weerbaarder worden? Wat bestendigt een trauma en hoe krijg je weer beweging?

Na trauma of stress moet er terug een balans gebracht worden in het zenuwstelsel (lichaams- en ervaringsniveau) van kinderen. Met behulp van spel, kunst en lichaamsgerichte activiteiten wordt opgeslagen spanning ontladen en de cirkel die door een ingrijpende gebeurtenis plots is onderbroken (fight/flight) afgemaakt. Dit alles met het oog op het terugvinden van meer balans in het zenuwstelsel en ter vergroting van hun weerbaarheid.